Summa sidvisningar

måndag 23 maj 2011

Ghost:/Plötsligt vill alliansen förbjuda bonusar...

Hör att alliansregeringen vill förbjuda bonusar i statliga bolag. Helt plötsligt. Annars är det mindre än ett år sedan samma regering beslutade att utöka bonussystemet till att omfatta som mest fyra månadslöner, från den tidigare maxgränsen två månadslöner. Det beslutet finns i form av undertecknade handlingar.
Detta är naturligtvis en omvändelse under galgen. Ingen tror väl på allvar att alliansens ministrar i grunden ändrat åsikt? Exempelvis Maud Olofsson stod för mindre än två månader sen i TV och försvarade näbbigt bonussystemet som skulle leda till bättre prestationer.
Men så fick hon bassning av den taktiskt finurligare finansminister Borg  och - vips! - så var bonusar förkastliga. De ledde till att höga chefer fokuserade på kortsiktiga vinster. Inte på bättre långsiktiga resultat.
Och där står vi alltså i dag. Den regering som helt nyss prisade bonusars - betalade av skattemedel - samhällsnytta anser nu att de är skadliga. Snacka om att vända kappan efter den folkliga vredens vind.
Och såna figurer begär vårt förtroende. Var ska vi politiskt ta vägen? Alliansen är hållningslös, socialdemokratins ledning har tappat sin ideologiska kompass och har under ett par decennier bara viftat på svansen för marknadsliberalismen. Nu under brinnande kris föreslår partiet fem festmåltider per år för åldringar. Behjärtansvärt, javisst. Men vad sägs om ett politiskt program för att bekämpa rövarkapitalism,  arbetslöshet, lönesänkningar och utslagning? Skulle de´ va´ nåt?
Men för det krävs en folklig revolt, ett starkt tryck underifrån, en ny partiledning. Vänstern är hemlös, som bloggaren Islandsmamman (om jag minns namnet rätt) skrev.
Tyvärr är läget för närvarande så att Reinfeldt-Borg & Co är kompetentare och mer regeringsdugliga än Sahlin-Östros plus Wetterstrand-Eriksson-Ohly. Hur osmakligt det än är att behöva säga det.
Ge vänstern ett hem, Ge oss en socialdemokrati som med stolthet kan ta orden rättvisa, jämlikhet, solidaritet i sin mun.
Slagord? Javisst. Men bra slagord!

PS. Detta är ett repriserat inlägg från min AB-blogg. Hur det gick med alliansens bonusförbud vet vi. Hur det går med socialdemokratin återstår att se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar