Summa sidvisningar

måndag 23 maj 2011

Ghost:/Värdelösa ekonomiexperter

Vad  ska vi egentligen med ekonomiexperter till? Vad fyller de för funktion? Runt om i världen sitter horder av dem på banker, i finansbolag, analysföretag, pensionsfonder, försäkringsbolag, på tidningar, i radio och TV.
När finanshjulen rullade som snabbast - kommer ni ihåg, det verkar avlägset men är bara ett drygt halvår sen - fanns det bland dessa hundratusentals eller rentav miljontals experter blott en handfull som varnade för den kommande kraschen. De blev hånade och utskrattade av sina bättre vetande kolleger som visste att utlova allt mer guld och allt grönare skogar.
Så kom kraschen. Och vilka var det som av media tillkallades för att för oss andra - okunniga! - förklara kraschens orsaker? Givetvis samma experter som bara några veckor och månader tidigare tvärsäkert påstått att någon kris icke var på gång. De hade inte sett skymten av någon sådan. Tvärtom. Framtiden var ljus och himlen blå. Alla skulle vi få om inte säckar så åtminstone påsar med slantar.
Och nu är det samma experter som skriver ut recepten på hur krisen ska hanteras och hävas. Den ena säger si, den andra säger så.
Vi kunde lika gärna gå in i ett marknadstält och be en sibylla titta i kristallkulan eller kaffesumpen eller kortleken.

PS. Detta är ett repriserat inlägg från min AB-blogg, skrivet när finanskrisen nyss utbrutit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar