Summa sidvisningar

söndag 19 juni 2011

Ghost:/Att köpa väljare

För en tid sedan publicerades en vetenskaplig rapport om ungdomars inställning till demokratin. Den visade bland annat att 28 procent (om jag minns rätt) av de unga var beredda att för en mindre summa pengar sälja sin röst till den politiker som kunde lova dem ett jobb.
Detta upprörde ledarskribenter i tidningar över hela riket. Hur tänker ungdomar egentligen. Värdesätter de inte den politiska demokratin mer än att de kan sälja ut sin rösträtt för egna, personliga ekonomiska förmåner. Hu!!!

Vadå, säger jag. De två senaste valrörelserna har helt och hållet gått ut på att de borgerliga partierna försökt - och lyckats - få folk att rösta för att få egna ekonomiska fördelar. Samhällsvärderingar som solidaritet, rättvisa, jämlikhet och jämställdhet har helt lyst med sin frånvaro. Inga visioner om ett bättre och mer sammanhållet samhälle har synts till. Egoismen och omsorgen om den privata välfärden har varit ledstjärnan.
Valpropagandan har enbart handlat om hur du - och jag - ska få mer i den egna plånboken. Om vi inte är sjuka eller arbetslösa förstås. Pensionärer står nånstans mitt emellan arbetande å ena sidan och sjuka och arbetslösa å den andra.
Det har röstfiskats med jobbskatteavdrag, jobbskatteavdrag och jobbskatteavdrag, RUT-avdrag och fastighetsskatter (för att villaägare ska få eller behålla mer i plånboken).

Vad är detta om inte att köpa röster mot löfte om folk ska få mer pengar att röra sig med?

Jag säger som krönikören Nina Björk i radions Gomorron Världen alldeles nyss. Ungefär så här:

- Vi som röstade för ett mer solidariskt samhälle har rätt att vara förbannade på att många ungdomar är beredda att sälja sin röst i utbyte mot egna ekonomiska fördelar. Alla andra ska håll käft!

En annan sak: Arbetslösa ungdomar som tvingas leva på socialbidrag år efter år och som riskerar evig arbetslöshet och halvfattigdom kanske inte tycker att den formella demokratin är så mycket att hurra för och värna om.

6 kommentarer:

 1. Man blir nästan kluven här. Idiotiskt att ungdomar resonerar på det viset, men beror det på att man inte är kapabel (vuxen) nog för att tackla det ansvar man har fått, eller har det ingen betydelse längre hur man än röstar?
  Är Sverige redan kört?

  Huvva hur jag tänker, men man funderar ju nästan som om man redan packat för att dra dit pepparn växer.
  Har vi själva ett ansvar här för att mer få ut våra tankar och visa på verkligheten, även den verklighet som dessa nyutexaminerade ungdomar snart själva får möta?
  Den ser ju knappast ljus ut!

  SvaraRadera
 2. Ta inte illa upp, men min poäng var att det är inte bara 28 procent av ungdomarna som skulle vara beredda stt sälja sina röster. I mycket större skala säljer vi ju alla våra röster, på sätt och vis, när vi väljer parti enbart efter vad de har att erbjuda våra privatekonomi i form av jobbskatteavdrag, skattesubventioner för städning av hemmet. sänkt fastihetsskatt och så vidare. När vi röstar bara på plånboksfrågor utan att bry oss om den vidare samhällsutvecklingen.

  SvaraRadera
 3. Jo du har rätt och nej jag tar inte illa upp :)
  Det är väl så vi människor fungerar antagligen, man är sig själv närmast. De saknas något som man varken ser, vill se eller ens bryr sig om innan man själv är i situationens fokus.
  Men hur ska man nå dit, så att alla förstår vikten av att alla människor har samma värde?
  Där ingen gärning är mindre eller mer värd, utan där omtänksamhet är ledordet i nästan allt vi företar oss!
  :) Trevlig Söndag.

  SvaraRadera
 4. Ett första steg för att nå dit vore ju att vara beredd att betala lite mer i skatt för att de som är sjuka och arbetslösa ska få lite mer att röra sig med.
  Har ni gråregn i Nynäs också? Här är vädret trist. Ha en fin fortsättning på söndagen, hur som helst.

  SvaraRadera
 5. Här kan man snart lägga till direkt vid balkongen.
  Andra våningen, det regnade nå´t fruktansvärt.
  Visserligen behövs det regn, men någon motta får det väl va :)
  Nu idag är det mest grått.
  Ha det

  SvaraRadera
 6. Samma här. Mest grått. Och ingen farkost att lägga till med, varken vid bryggan eller balkongen, har jag.
  Må gott, trots gråheten.

  SvaraRadera